ΣΚΙΤΣΟ-ΧΡΩΜΑ

Σ' ένα σκίτσο με χρώμα δεν ξεκινάω με μολύβι, αλλά με κάποιο από τα ξηροπαστέλ, ή αλλιώς μαλακά παστέλ.
Για το πρόσωπο, μπορώ να επιλέξω μια απόχρωση παστέλ που να είναι ίδια με την απόχρωση του δέρματος, ή να κάνω τις δικές μου αναμείξεις που βγάζουν ένα φυσικό χρώμα.
Χρησιμοποιώ μαλακά παστέλ (όχι λαδοπαστέλ ή κηρομπογιές, γιατί είναι πολύ σκληρά και δεν αναμειγνύονται εύκολα) σε κυλινδρικά τεμάχια τα οποία είναι διάφορες μάρκες, εδώ χρησιμοποιώ μάρκα Rembrant στα χρώματα, κίτρινη ώχρα (yellow ochre) - ωμή σιέννα (raw sienna) - ψημένη σιέννα (burnt sienna) - ψημένη όμπρα (burnt ombre) - ανοιχτό πορτοκαλί (light orange) και τα ίδια σε μολύβι-παστέλ. Τα παστέλ σε στυλ μολυβιού, είναι κι αυτά διάφορες μάρκες.
Τα Stabilo CarbOthello είναι σαν τις κιμωλίες, απαλά και τρίβονται εύκολα, το ίδιο και τα Conte, ενώ τα Faber - Castel είναι πιο μαλακά σαν τα μαύρα μολύβια. Οι αποχρώσεις διαφέρουν στα νούμερα, ανάλογα την εταιρία, αλλά γενικά διατηρούν τα ίδια χρώματα.
Τριών ειδών γομολάστιχες για τα παστέλ αλλά και τα μολύβια.
Η Faber-Castel είναι σκληρή γόμα σαν μολύβι, ανανεώνεται με τη ξύστρα του μολυβιού κι έχει βουρτσάκι για να απομακρύνει τα σβησίματα.
Η Gangy είναι σαν την απλή γομολάστιχα, αλλά βγαίνει απ' το περίβλημα της σαν το μηχανικό μολύβι και τέλος η γομολάστιχα για παστέλ που είναι σαν τσίχλα κι απορροφά οτιδήποτε χρώμα.


Ξεκινάω με ένα μολύβι-παστέλ ψημένη σιέννα (burnt sienna) για το πρώτο σκίτσο.

 



Συνεχίζω με μολύβι-παστέλ ψημένη όμπρα (burnt ombre) και μπλε για το μάτι και για την κόρη μαύρο, όλα της Stabilo CarbOthello.





Σβήνω όπου χρειάζεται με τη γόμα της Faber-Castel.







Η πρώτη βάση για το δέρμα του προσώπου είναι η κίτρινη ώχρα. Σκουπίζω τα χέρια μου για να μην είναι ιδρωμένα και δημιουργούνται αποτυπώματα και στρώνω τη μπογιά στην επιφάνεια του χαρτιού.
Από πάνω απλώνω ψημένη σιέννα (burnt sienna) και στρώνω κι αυτό το χρώμα.




Και μετά το ανοιχτό πορτοκαλί (light orange) και το απλώνω κι αυτό.





Για τις σκιές και τα σκούρα χρώματα χρησιμοποιώ την αγαπημένη μου ψημένη όμπρα (burnt ombre)


























Για τα φωτεινά σημεία θα βάλω λίγο λευκό στο μέτωπο, στη μύτη και στο μάγουλο και το αναμειγνύω.




Στο μάγουλο και στο σαγόνι βάζω ξανά, κίτρινη ώχρα (yellow ochre), ψημένη σιέννα (burnt sienna) - ψημένη όμπρα (burnt ombre) και αναμειγνύω. Μετά φτιάχνω τα χείλη, πρώτα με μολύβι-παστέλ ψημένης σιέννα (burnt sienna) και στα φωτεινά σημεία το ίδιο μαζί με λευκό και στα σκούρα ψημένη όμπρα (burnt ombre).











Λίγη ακόμα σκιά στη βάση της μύτης με ψημένη όμπρα (burnt ombre). Με ψημένη όμπρα (burnt ombre) βάζω επίσης σκιά στο σαγόνι και το απλώνω και προς τα μάγουλα και πλάι από το μάτι, για να δημιουργήσω την αίσθηση του όγκου του προσώπου.









 Οι τελευταίες λεπτομέρειες με ψημένη όμπρα (burnt ombre), για διάφορες σκιές που με τις απανωτές στρώσεις χρώματος καλύφθηκαν και δεν φαίνονται, τις ξανακάνω. Αφήνω το έργο για μια μέρα στην άκρη και την επομένη το συνεχίζω εντοπίζοντας ορισμένα λάθη που έχω κάνει.








    Τέλος! Ένα ακόμα πρόσωπο από τη φαντασία μου γεννήθηκε και πήρε μορφή, χάρη στα χρώματα και την έμπνευση.

9 σχόλια:

  1. Φοβερό ! Έχεις πολύ ταλέντο! Εγω τώρα ξεκινάω να ασχολούμαι με παστέλ. Ποια καλή μάρκα μαλακών παστέλ μου προτίνεις ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Άννυ. Στην αρχή χρησιμοποιούσα Rembrant, αλλά τώρα χρησιμοποιώ τα Toison D OR που είναι εξ' ίσου καλά, πιο φτηνά και τα βρίσκω και πιο εύκολα. Απ' το ηλεκτρονικό κατάστημα (σου στέλνω το link) μου τα φέρνουν μέχρι τη πόρτα μου αντικαταβολή. Μπορείς να διαλέξεις ότι χρώμα θέλεις. Καλή επιτυχία.
      http://www.iralu.gr/eidi-zwgrafikis/%CF%80%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AD%CE%BB-%CE%B6%CF%89%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82/%CE%BC%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CE%AC-%CF%80%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AD%CE%BB/toison-%CE%BC%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CE%AC-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%8D-%CE%BC%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CE%AC-%CF%80%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AD%CE%BB/toison-d-or-art-malaka-pastel.html

      Διαγραφή
    2. Δυστυχώς άργησα να δω την απάντησή σου και πήγα σε ένα κατάστημα και πήρα την μοναδική μάρκα που υπήρχε. Έχω όμως ένα πρόβλημα. Θέλω να ζωγραφίσω ένα τοπίο και πρέπει η μισή σελίδα να είναι μπλε. Τραβάω γραμμές πάνω στο φύλλο αλλά όταν πάω να το ανακατέψω για να απλωθεί το χρώμα πάνω στην επιφάνεια ναι μεν απλώνεται ( όχι και πολύ εύκολα όπως βλέπω σε διάφορα βίντεο στο YouTube ) φαίνονται και οι γραμμές από πίσω.. Μήπως φταίει η ποιότητα των παστέλ; ή μήπως το χαρτί, το οποίο είναι canson;

      Διαγραφή
    3. Υπάρχουν δυο ειδών παστέλ. Τα hard pastel που είναι οι κηρομπογιές και απλώνονται δύσκολα και κάνουν γραμμές, και τα soft pastel που τρίβονται σαν κιμωλίες και απλώνουν πολύ όμορφα και αναμειγνύονται εύκολα.
      Ελπίζω να σε βοήθησα.

      Διαγραφή
    4. Η συσκευασία αυτών που έχω γράφει Soft pastels :p τέλος πάντων, τώρα παρήγγειλα αυτά που μου πρότινες :)Ευχαριστώ πολύ για την χρόνο και την βοήθειά σου !

      Διαγραφή
    5. Τα canson είναι πολύ καλά χαρτιά, μην τα αλλάξεις.

      Διαγραφή
  2. Θελω να ζωγραφισω ενα πορτραιτο σε τελαρο για να το κρεμασω. Μπορω να βαψω με παστελ; κι αν οχι τι αναλογο υπαρχει για να κρεμαστει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο τελάρο με τον μουσαμά, μπορείς να ζωγραφίσεις με λαδοπαστέλ, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα μείνει για πολύ καιρό το χρώμα. Το ξηροπαστέλ θα φύγει αμέσως, καθώς είναι κιμωλία και δεν κάθεται πάνω στο μουσαμά. Το καλύτερο είναι να ζωγραφίσεις σε χαρτί και να το κορνιζάρεις σε τζάμι. Έτσι θα διατηρηθεί για όσα χρόνια θέλεις. Εδώ http://kornizajh.blogspot.com θα βρεις οδηγίες πως να κορνιζάρεις μόνος σου τη ζωγραφιά και να μη σου κοστίσει πολλά.

      Διαγραφή